Μεγάλοι Μουσουργοί - Ρίμσκι-Κόρσακοβ

Μεγάλοι Μουσουργοί

Rimsky - Korsakov

Nikolai Rimsky Korsakov (1844-1930)Νικολάι Ρίμσκι Κόρσακοβ έργο Ilya Repin

Το πέταγμα της μέλισσας Εισαγωγή (Ouverture)


Flight of the Bumblebee

Ο Nikolai Rimsky-Korsakov ήταν ένας μετρ της ενορχήστρωσης, μέλος των Ρώσων συνθετών ονομαζόμενων η Πεντάδα (Five).

Οι συνθέσεις του για ορχήστρα περιλαμβάνουν το “Ισπανικό Καπρίτσιο“, τη ¨Ρωσική Εισαγωγή” τη “Σεχραζάντ” – σημεία αναφοράς του κλασικού ρεπερτορίου αλλά επίσης και όπερες όπως το άνω απόσπασμα από την όπερα "το Παραμύθι του Τσάρου Σαλτάν" (1899-1900) που εντάσσεται στο πρόγραμμα της μπάντας του Αμερικανικού στρατού. Το ορχηστρικό έργο “Σεχραζάντ” είναι παράδειγμα χρήσης πάλι ενός παραμυθιού με τοπικά στοιχεία.

Ο Κόρσακοβ πίστευε στον εθνικό χαρακτήρα της μουσικής, το δε στυλ που χρησιμοποίησε ήταν Ρωσικά τοπικά τραγούδια και ύμνους μαζί με μια εξωτική αρμονία με μελωδικά και ρυθμικά στοιχεία – μια πρακτική που έγινε γνωστή ως Ανατολίτικο μουσικό στυλ (Oriental music style) ενσωματωμένη στα παραδοσιακά δυτικά κριτήρια.

Ο Κόρσακοβ εκτιμούσε τις τεχνικές της Δύσης αφότου έγινε καθηγητής της μουσικής σύνθεσης, αρμονίας, και ενορχήστρωσης στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης (St Petersburg Conservatoire) κατά τα έτη 1871~1906. Μετά από εξάσκηση τριών ετών δια της αυτοδιδαχής, έγινε κυρίαρχος στις δυτικές μεθόδους, ενσωματώνοντας μαζί τους την επιρροή από τον Μιχαήλ Γκλίνκα – μέλος της Ομάδας των 5 (Πεντάδα) στο έργο του. Οι μέθοδοι του Κόρσακοβ αργότερα οικειοποιήθηκαν από τον Ρίχαρντ Βάγκνερ.

Related: [Ανακτορικές Δολοπλοκίες - Rimsky-Korsakov] εδώ

Nikolai Rimsky - Korsakov Capriccio Espagnol


Rimsky - Korsakov Capriccio Espagnol

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρίμα: Η ζωή μας κάθε μέρα λιγοστεύει

Χαλάσματα

Στο φράχτη με τ' αγκάθια (Επί ασπαλάθων)