Ο δάσκαλος μου Μαρσέλ

7 Μαθήματα από το έργο του Μαρσέλ Προυστ

Μαρσέλ Προυστ - ΖωγραφικόΜαρσέλ Προυστ - 7 Μαθήματα

Η Λωράνς Γκρενιέ στηριζόμενη στην "προυστική" της εμπειρία και τις μαρτυρίες-περιγραφές, που περιέχονται στο έργο της "Αναζήτησης του χαμένου καιρού" συνάγει 7 μαθήματα ζωής που μπορεί ο καθένας να πάρει από αυτό το έργο. Είτε είναι λάτρης του Προυστ, είτε όχι, αναγνώστης ή όχι, αυτές οι απλές "συνταγές" θα του επιτρέψουν να ζήσει μια πιο γεμάτη ζωή, μια ζωή πιο πολυεπίπεδη.

Ο Προυστ, ο "διαθλάστης της ζωής", που οδηγεί στην κατανόηση του εαυτού και του κόσμου, ο βαθύς αναλυτής της ανθρώπινων συναισθημάτων, τίποτε λιγότερο από το ότι "της άλλαξε τη ζωή".

Η "Αναζήτηση του χαμένου χρόνου", είναι η ιστορία της ανακάλυψης μιας κλίσης εφ' όσον στο τέλος ο αφηγητής κατανοεί πως η αργόσχολη ζωή του θα μετέβαλε το έργο του σε ένα αριστούργημα. Κι αυτό με κάνει κάθε φορά να δακρύζω μας λέει. Είναι βλακεία μου - η ίδια εξομολογείται.

Ο καιρός γρήγορα περνά... και μία, η μεγαλύτερη επιδίωξη μας είναι να τον επιμηκύνουμε κάνοντας κάθε λεπτό να έχει σημασία. Ο συγγραφεύς Μαρσέλ Προυστ, με το έργο του οδηγεί όχι απλά σε ένα δρόμο νοσταλγίας, αλλά σε μια κατάκτηση του παρόντος καιρού δια μέσου του παρελθόντος.

Η Λωράνς Γκρενιέ, με επιλεγμένα αποσπάσματα του έργου, τεκμηριώνει τα επτά μαθήματα ζωής που ο αναγνώστης μπορεί να αντλήσει: με την παρατήρηση, ερμηνεία των κωδκών της κοινωνίας, κατανόηση του εαυτού, βγαλμένα από αυτούσια μικρά κείμενα που αναφέρονται σε δώδεκα θέματα απ' τη ζωή όπως: κοινωνία, φύση, μνήμη, μόδα, θάνατος, τοποθετημένα στο έργο του Πουστ αλλά και ζωή του καθενός από μας.

Μ' αυτό το έργο θα καταλάβεις μην έχοντας διαβάσει ολόκληρο το ογκώδες έργο, γιατί αυτό το αριστούργημα, δημιούργησε τόσους θαυμαστές και για το πως η ζωή τους άλλαξε προς το καλύτερο, διαβάζοντας το.

Η Λωράνς Γκρενιέ είναι φαρμακοποιός που ζει στο Παρίσι, μετά από 25 χρόνια στην Αμερική η οποία συγκλονίστηκε από το έργο του Γάλλου συγγραφέα, και έκτοτε εκτός απ' τη δουλειά της, λαμβάνει μέρος σε διαλέξεις, μαθήματα, σόους στις ΗΠΑ και στη γενέτειρα της, με σκοπό να ωθήσει τον κόσμο στην κατανόηση του έργου του Πουστ, να αντιληφθούν πως ο Προυστ είναι για όλους. [Editions de la Spirale; 1st edition (May 1, 2013]

👉 Εξ Αφορμής δημοσιεύματος στο amisdeproust.fr - κείμενο από τον κατάλογο των εκδηλώσεων στο Combrey-Illiers - μέρος διακοπών του Μαρσέλ Προυστ, σημερινό μουσείο Marcel Proust.

💦 Σχετικά "Η Άνοιξη του Προυστ"εδώ


Frédéric Chopin - Το βαλς της άνοιξης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις