Η ζωγραφική στο έργο του Προυστ

Eric Karpeles - Ο εικονογράφος του Προυστ

Edouard Manet - La belle courtisaneEric Karpeles - Η ζωγραφική στον Προυστ
Eric Karpeles - Paintings in Proust

Το "Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο" του Μαρσέλ Προυστ είναι ένα από τα πιο βαθιά εικαστικά έργα της Δυτικής λογοτεχνίας, ένα μυθιστόρημα στο οποίο περιγράφονται λεπτομερώς οι άνθρωποι, τα ήθη και οι τέχνες τους. Η γραφή του Προυστ βρίθει από αναφορές σε ζωγράφους και έργα ζωγραφικής: το μυθιστορηματικό πρόσωπο του Ελστίρ είναι βασισμένο στους ζωγράφους James Whistler, Paul Helleu και Alexander Harrison η όψη του νεαρού Μπλοκ παρομοιάζεται με την προσωπογραφία του Μωάμεθ Β΄ δια χειρός Τζεντίλε Μπελλίνι η Οντέτ ντε Κρεσύ σαγηνεύει τον Σουάν επειδή μοιάζει με μια μορφή σε νωπογραφία του Μποττιτσέλλι. Ακόμα και η δευτερεύουσα φιγούρα της κυρίας Μπλατέν γίνεται στόχος μιας προυστικής σκανταλιάς, όταν περιγράφεται σαν να είναι "ολόιδια με το πορτραίτο του Σαβοναρόλα από τον Φρα Μπαρτολομμέο".

Η ζωγραφική στο έργο του Προυστ

Ο Έρικ Κάρπελς /Eric Karpeles βρήκε και ενετόπισε ακριβώςποιοί ζωγράφοι αναφέρονται επακριβώς στο έργο Αναζητώντας το χαμένο χρόνο. Είναι μια γιορτή για τα μάτια οι εικονογραφήσεις αυτές καθώς εξαίρεται η πολύ κοντινή σχέση μεταξύ των εικαστικών και λογοτεχνικών τεχνών. Όπου ένα όνομα ζωγράφου αναφέρεται ως προς την οπτική αντίληψη του γράφοντος το έργο, ο Κάρπελς διαλέγει ένα εικαστικό έργο που ήρθε στη θύμηση του Προυστ. Οι άγγελοι του Μποτιτσέλι, οι εταίρες του Μανέ, οι πολεμιστές του Μαντενιά, οι άγιοι του Καρπάτσιο στέκονται δίπλα στα νούφαρα του Μονέ και τις γκραβούες της Ρώμης του Πιρανέζι. Τα κείμενα του Κάρπελς είναι επεξηγηματικά ως προς τη σημασία που είχαν αυτά τα έργα για τον Προυστ. Το βιβλίο περιλαμβάνει αναλυτικές σημειώσεις και τον κατάλογο όλων των ζωγράφων και των ζωγραφικών έργων που αναφέρονται στο μυθιστόρημα.
Πάνω από 200 ωραία αντίγραφα πινάκων, σχεδιάσματα, γκραβούρες, το βιβλίο αυτό είναι μια συνεισφορά στον κόσμο του σύμπαντος των έργων του Προυστ. 

Έκδοση 2017, 360 σελ. Thames & Hudson Ltd

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρίμα: Η ζωή μας κάθε μέρα λιγοστεύει

Χαλάσματα

Στο φράχτη με τ' αγκάθια (Επί ασπαλάθων)