Ο Μύθος του Ποιητή

Άγγελος Σικελιανός 1884 - 1951

Άγγελος Σικελιανός Επιλογή ποιημάτωνΆγγελος Σικελιανός - ΘυμέληΆγγελος Σικελιανός Πεζός Λόγος
Το λογοτεχνικό έργο του Σικελιανού υπηρέτησε τη μεγαλόπνοη κοσμοθεωρία του για το ρόλο του ποιητή ως θιασώτη και ιεραπόστολου μιας θρησκευτικής ιδεολογίας, η οποία ενσωματώνοντας την παράδοση της πορείας του κόσμου μέσα στους αιώνες οραματίζεται την επανασύνδεση του ανθρώπου με τον αρχετυπικό Μύθο της ενιαίας ψυχοσωματικής υπόστασης.

Ο Άγγελος Σικελιανός (1884-1951) γενικά αναγνωρίζεται ως ο σημαντικότερος Έλληνας ποιητής μεταξύ του μεσοδιαστήματος Καβάφη - Σεφέρη. Αυτή η επιλογή των ποιημάτων, αν και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το "Princeton University Press" πριν από περίπου είκοσι χρόνια, παραμένει η μόνη συλλογή της ποίησης του στα αγγλικά σε ένταση. Τόσο τα αγγλικά όσο και τα ελληνικά κείμενα αυτής της έκδοσης έχουν τροποποιηθεί. Εδώ περιλαμβάνονται έργα από το πλήρες φάσμα της καριέρας του ποιητή και στις διάφορες φωνές του - εκείνοι του στιχουργού, του αφηγητή, του παρατηρητή. Ο τόμος προσφέρει επίσης δείγματα γραφής των ποικίλων μορφών του ποιητή, από σονέτα έως μακρύτερα αφηγηματικά και ανακλαστικά ποιήματα, το καθένα που αποδίδεται με ένα μετρικό ισοδύναμο. Μια εισαγωγή περιγράφει τα κύρια στάδια της ανάπτυξης του ποιητή ως στοχαστή και τεχνίτη σε σχέση με τις συγκεκριμένες μεταφράσεις που περιλαμβάνονται.

Για τον Σικελιανό, οτιδήποτε στον φυσικό και ορατό κόσμο, όταν γίνεται σωστά αντιληπτό, είναι μια έκφραση μιας υπερφυσικής και αόρατης τάξης της πραγματικότητας. Το καθήκον του προφήτη, του σοφού και του ποιητή είναι να συμφιλιώσει τον ένα κόσμο με τον άλλο, να θεραπεύσει τη διχοτομία μεταξύ τους μέσω μιας πράξης δημιουργικής ενόρασης. Έχοντας αυτό κατά νου, ο Σικελιανός χρησιμοποιεί το μύθο όχι ως ρητορική ιδιότητα αλλά ως τρόπο για να αποκαλύψει τις αιώνιες θεϊκές δυνάμεις που κατοικούν στον φυσικό κόσμο. Στα τελευταία του ποιήματα, ο μύθος γίνεται ο φορέας για την ένωση των υποκειμενικών και αφηγηματικών φωνών του σε ένα υπέροχο τραγικό όραμα.

1996, Λίμνη Ευβοίας - Denise Harvey 

💢 περισσότερα Άγγελος Σικελιανός εδώ

Αλαφροΐσκιωτος Στροφή Α΄

Γυρισμός

Ύπνος ιερός λιονταρίσιος
του γυρισμού, στη μεγάλη
της αμμουδιάς απλωσιά.
Στην καρδιά μου
τα βλέφαρα μου κλεισμένα
και λάμπει ωσάν ήλιος, βαθιά μου...

Μετατροπή δομής σε κατανοητότερη φόρμα

Ύπνος ιερός λιονταρίσιος του γυρισμού,
στη μεγάλη της αμμουδιάς απλωσιά.
Στην καρδιά μου τα βλέφαρα μου κλεισμένα
και λάμπει ωσάν ήλιος, βαθιά μου...

Σχετικά 🔖 Για την Κατανόηση του Ακατανόητου εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις