Μαγεία της Ανατολής

"Πορτρέτο ευρωπαίου με ένδυμα Ανατολής" - Μουσείο Ντελακρουά

Πορτρέτο ευρωπαίου με ένδυμα ανατολής: Léon Riesener

Στο έργο του "Πορτρέτο ενός ευρωπαίου με ένδυμα Ανατολής" (1840 περίπου) ο Ρισνέρ αναπαριστά με χαρακτηριστική αδρή ρέουσα πινελιά, το τοπικό ένδυμα υπό το φως και την ελαφράδα της Ανατολής.

Ένας κολορίστας ζωγράφος που προσδιορίζει με τα χρώματα του ένα χαμόγελο ελαφρώς αδιόρατο, ένα βλέμμα έντονα νοσταλγικό. Φοράει το τυπικό σαρίκι και φαρδύ πουκάμισο, με φόντο έναν γαλάζιο ουρανό με αραιές νεφώσεις. Το σύνολο των χρωμάτων δημιουργεί έναν παστέλ ροζ σιέλ χρωματισμό, με ενδιάμεσους τόνους του γκρι.

Το έργο αυτό (θέμα σπάνιο στο σύνολο του έργου του) - λάδι σε καμβά, διαστάσεων 0,65Χ0,55, ο Λεόν Ρισνέρ το ζωγράφισε υπό την επήρεια της τεχνικής και των θεμάτων Ανατολής (60 πίνακες) του Ευγένιου Ντελακρουά, το οποίο βέβαια ο δεύτερος θαύμασε απεριόριστα.

🎨 Εκτίθεται στο μουσείο Ευγένιου Ντελακρουά στο Παρίσι.

Ευγένιος Ντελακρουά - Λεόν Ρισνέρ: Φίλοι, ονομαστοί ζωγράφοι και συγγενείς

Léon Riesener - έργο Eugène Delacroix

Ο Λεόν Ρισνέρ (Léon Riesener) (1808-1878) ήταν πρώτος ξάδελφος του Ευγένιου Ντελακρουά (Eugène Delacroix) (1798-1864). Και οι δύο υπήρξαν εκτός από εμπνευσμένοι ζωγράφοι, λάτρεις της Ανατολής. Ο Ρισνέρ, παράλληλα με την ενασχόληση του στο ατελιέ - σχολή του πατέρα του ζωγράφος κι αυτός, συχνάζει από την ηλικία των 15 ετών, στο εργαστήριο του ζωγράφου Ζαν Αντουάν Γκρό τον οποίο ο Ντελακρουά εκτιμούσε απεριόριστα. 

Eugène Delacroix - έργο Thales Fielding

Αναμνήσεις απ' το Μαρόκο 

Ο Ντελακρουά κατά τη βασιλεία του Λουδοβίκου Φιλίππου, είχε επισκεφθεί το Μαρόκο (1831) ως απεσταλμένος υπό τον κόμητα Σαρλ ντε Μορνέ της Γαλλικής αντιπροσωπείας για τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Στα έργα της εποχής εκείνης συγκαταλέγεται και το γνωστό αριστούργημα "Ο Σουλτάνος του Μαρόκου" - περισσότερα για το έργο εδώ

Ο Λεόν Ρισνέρ ζωγράφισε επηρεασμένος από τον κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερο του ξάδελφο, παίρνοντας κι αυτός κάποιες ιδέες για θέματα από τη μακρινή Ανατολή - έτσι κι αλλιώς στη μόδα κατά τα μέσα του 19ου αιώνα στη Γαλλία και αλλού - κατά την εξάπλωση του κύματος των ευρωπαίων περιηγητών.

🎨 Εθνικό Μουσείο Ντελακρουά - Παρίσι musee-delacroix.fr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις