Η Βεντάλια της Λαίδης Ουίντερμιρ

Η Βεντάλια της Λαίδης Ουίντερμιρ

Lady Windermere
Lady Windermere
Λόρδος Darlington προς Λαίδη Wintermere —Μπορώ να αντισταθώ σε όλους τους πειρασμούς εκτός από τον ίδιο τον πειρασμό...
Winifred Emery 1892
Winifred Emery 1892
Lady Wintermere's Fan - Play is starting!

🪶 Lady Windermere's Fan

Η Βεντάλια της Λαίδης Ουίντερμιρ (1892) - Συγγραφεύς Oscar Wilde Κωμωδία σε 4 πράξεις
Lady Windermere's Fan

Η βεντάλια της λαίδης Γουίντερμιρ με υπότιτλο Ένα έργο για μια καλή γυναίκα (αγγλικός τίτλος: Lady Windermere's Fan με υπότιτλο A Play About a Good Woman) είναι θεατρικό έργο σε τέσσερις πράξεις του Όσκαρ Ουάιλντ, που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο 1892 στο Λονδίνο και εκδόθηκε το 1893. Είναι το πρώτο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ που ανέβηκε στη σκηνή και είχε τεράστια επιτυχία, μόλις ένα χρόνο αργότερα, το 1893, ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ.

Το έργο αφηγείται δύο μέρες από τη ζωή ενός αριστοκρατικού ζευγαριού στη βικτωριανή Αγγλία. Η λαίδη Γουίντερμιρ, μια νεαρή γυναίκα με άκαμπτες και αυστηρές ηθικές αρχές, και ο λόρδος σύζυγός της, ένας ήρεμος και γενναιόδωρος άντρας, έρχονται αντιμέτωποι με μια γυναίκα εξαιρετικής ομορφιάς με ύποπτο παρελθόν, την κυρία Έρλιν, και ο γάμος τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Όπως πολλές από τις κωμωδίες του Όσκαρ Ουάιλντ, ο συγγραφέας σατιρίζει ιδιαίτερα τους άκαμπτους κανόνες και ήθη της Βικτωριανής κοινωνίας και αμφισβητεί τον γάμο και την κοινή αντίληψη του σωστού και του λάθους.

Το έργο έχει διασκευαστεί πολλές φορές σε ταινία από την εποχή του βωβού κινηματογράφου έως τις μέρες μας - Lady Windermere's Fan - Κωμωδία - Έργο σε 4 πράξεις
Winifred Emery as Lady Windermere

Πράξη Α΄ - Υπόθεση: Το έργο αρχίζει καθώς η νεαρή λαίδη Γουίντερμιρ, τακτοποιεί τριαντάφυλλα στο σαλόνι της στο Λονδίνο. Ο μπάτλερ ανακοινώνει την άφιξη του λόρδου Ντάρλινγκτον, που μπαίνοντας θαυμάζει την όμορφη βεντάλια της λαίδης, αυτή του λέει ότι είναι δώρο γενεθλίων από τον σύζυγό της. Η γιορτή που κάνει εκείνο το βράδυ είναι για τα γενέθλιά της, γίνεται 21 χρονών. Στη συνέχεια, η λαίδη Γουίντερμιρ αναστατώνεται από τα κομπλιμέντα του Ντάρλινγκτον, αυτός συνεχίζει να την πειράζει για τις άκαμπτες ιδέες της περί ηθικής και της λέει ότι επιθυμεί να γίνουν στενοί φίλοι. Αυτή υπερασπίζεται τις απόψεις της και τονίζει ότι οι κακοί άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να συγχωρούνται για τα λάθη τους.

Ο μπάτλερ ανακοινώνει τη δούκισσα του Μπέρικ και την κόρη της Αγκάθα. Αφού μίλησε λίγο με τις γυναίκες, ο λόρδος Ντάρλινγκτον φεύγει. Τότε η δούκισσα αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο της επίσκεψής της: ήρθε να πει στη λαίδη Γουίντερμιρ για τις φήμες ότι ο σύζυγός της επισκέπτεται συχνά, και μάλιστα της δίνει και χρήματα, μια ώριμη γυναίκα με άγνωστο και μάλλον ύποπτο παρελθόν, την κ. Έρλιν. Η δούκισσα λέει ότι όλοι οι άντρες της καλής κοινωνίας του Λονδίνου, ακόμη και ο αδελφός της ο λόρδος Αύγουστος, είναι ξετρελαμένοι μ' αυτήν, παρά την άγνωστη καταγωγή της. Η λαίδη Γουίντερμιρ αρνείται να πιστέψει ότι ο σύζυγός της θα έκανε κάτι τέτοιο, αλλά η δούκισσα επιμένει ότι είναι αλήθεια και τη συμβουλεύει να τον απομακρύνει από την πόλη και την επιρροή αυτής της γυναίκας. Η δούκισσα και η κόρη της φεύγουν.

Μόνη της, η λαίδη Γουίντερμιρ ανακαλύπτει, προς μεγάλη της απογοήτευση, ένα κλειδωμένο τραπεζικό βιβλιάριο που αποδεικνύει ότι πράγματι ο άνδρας της έδινε χρήματα στην κ. Έρλιν. Εμφανίζεται ο άνδρας της και αυτή τον ρωτάει, εκείνος ορκίζεται ότι πρόκειται για παρεξήγηση. Η νεαρή αρνείται να ακούσει και λέει ότι νιώθει πικρά προδομένη. Παρόλα αυτά, ο λόρδος Γουίντερμιρ της ζητάει μια χάρη: να καλέσει την κυρία Έρλιν στη γιορτή για να γίνει δεκτή ξανά στην καλή κοινωνία. Της λέει ότι η κυρία Έρλιν έχει κάνει λάθη στο παρελθόν αλλά αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Τρομοκρατημένη, η λαίδη αρνείται, οπότε ο λόρδος Γουίντερμιρ στέλνει ο ίδιος την πρόσκληση. Η λαίδη Γουίντερμιρ ορκίζεται ότι αν έρθει η κυρία Έρλιν, θα την προσβάλει. Μόνος στο τέλος της πράξης, ο λόρδος Γουίντερμιρ αναρωτιέται απελπισμένα τι να κάνει.

💦 Συνέχεια ανάγνωσης εδώ

📜"Η Βεντάλια της Λαίδης Ουίντερμιρ" - όλο το θεατρικό έργο σε μετάφραση Νόνικας Γαληνέα εδώ - Ανέβηκε από το θίασο Αλεξανδράκη - Γαληνέα χειμερινή περίοδος 1982 - '83

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρίμα: Η ζωή μας κάθε μέρα λιγοστεύει

Χαλάσματα

Γιώργος Σεφέρης: Ημερολόγιο Ε΄ / Νιζίνσκι