Ζήλεια χωρίς αγάπη

Η ζήλεια μπορεί να έχει δύο πρόσωπα;

Ζήλεια χωρίς αγάπηΕιρήνη Ασημάκη - Ζήλεια χωρις αγάπηΓρηγόρης Ξενόπουλος Φανάρι 1867 - Αθήνα 1951

Το ένα της ζήλειας όταν αγαπάς, το άλλο όταν δεν αγαπάς κι όμως ζηλεύεις; Ναι μας λέει ο Γρηγόρης Ξενόπουλος όταν περί το 1930 συνέθεσε τον καμβά της πλοκής του μυθιστορήματος του "Ζήλεια χωρίς αγάπη". Το ερώτημα μπαίνει μετά από την ανάγνωση των αρχικών σελίδων του έργου. Η Ειρήνη Ασημάκη κόρη εύπορου Αθηναίου επιχειρηματία αρραβωνιάζεται με τον λίαν ευκατάστατο Φοίβο Αρμένογλου από οικογένεια Σμυρνιών τραπεζιτών που μετεγκαταστάθηκαν στην Αθήνα μετά την Καταστροφή της Σμύρνης.

Η Ειρήνη όπως εκτυλίσεται η διήγηση δεν αγαπά τον Φοίβο όπως η ίδια του ομολογεί αλλά θα τον αγαπήσει αργότερα - μετά το γάμο του λέει. Ο αναγνώστης περιφέρεται στις σελίδες του βιβλιου με την περιέργεια του να μάθει πως είναι δυνατόν να μην αγαπά τον πλούσιο και όμορφο νέο που ήταν περιζήτητος γαμπρός και ωστόσο να τον αρραβωνιάζεται - παρούσης μιας αφόρητης ζήλειας εκείνης, να προβάλλει σε κάθε αφορμή στη σχέση τους κατά τη διάρκεια του αρραβώνα - ζήλεια που θα κατέληγε να δηλητηριάσει αργότερα το γάμο τους.

Η Ζήλεια ως κεντρικό θέμα

Μια από τις περίεργες και πολύ ενδιαφέρουσες ψυχολογικές περιπτώσεις της ζήλειας: Η Ειρήνη με το φαιδρό και χαριτωμένο γέλιο της εκδήλωση ενός έντονου ταμπεραμέντου, γοητεύει το Φοίβο − έναν έξυπνο και δυναμικό νέο με όλα τα προσόντα να φτάσει ψηλά. Τα πρώτα δείγματα ζήλειας μεταφράζονται από το Φοίβο ως ένδειξη έρωτα και αγάπης. Δεν μπορεί να φανταστεί ότι οι σπόροι ζήλειας που ριζώνουν στην ψυχή της θα αποδειχτούν αργότερα καταστροφικοί για το γάμο του οδηγώντας και τον ίδιο σε ενέργειες αντίθετες του χαρακτήρα του και σε καταστάσεις τρέλας.

Κριτική παρουσίαση

Το βιβλίο δεν είναι από τα πολύ γνωστά μυθιστορήματα του Ξενόπουλου όπως π.χ. Μυστικοί Αρραβώνες, Αναδυόμενη 1923 Ποπολάρος, Στέλλα Βιολάντη, Κόκκινος βράχος 1905, Φωτεινή Σάντρη - μυθιστορήματα κοινωνικού νατουραλισμού περισσότερο εκτός από το 1ο που υπάγεται στον αστικό ρεαλισμό μαζί με το "Ζήλεια χωρίς αγάπη" - μια ιστορία που ως εύρημα της αφήγησης έχει το προαναφερόμενο ερώτημα της Ζήλειας:

💓 Μπορεί κι όταν δεν αγαπάς να ζηλεύεις παράφορα; Ερώτημα που αφορά στο εκρηκτικό ταμπεραμέντο της ηρωίδας Ειρήνης, Ειρηνούλας (χαϊδευτικά), με την εξ ίσου εκρηκτική ομορφιά που γοήτευσε από την πρώτη στιγμή τον αρχικά κακότροπο, πλην όμως όμορφο και πετυχημένου νεαρό μεγαλοαστό Φοίβο Αρμενίδη (τέως Αρμένογλου). Αυτό το εύρημα δεν αφήνει τον αναγνώστη να εγκαταλείψει την ανάγνωση ζητώντας να πληροφορηθεί την έκβαση του αρραβώνα, την εξέλιξη της σχέσης χωρίς αμφίπλευρο δυστυχώς έρωτα του ζευγαριού. 

Η αφήγηση είναι γλαφυρότατη, οι διάλογοι ολοζώντανοι, το κλίμα της εποχής (προπολεμική Αθήνα) ιδιαίτερα παραστατικό: οι ζουρ-φιξ, τα σαλόνια, οι χρηματιστηριακές δουλειές στο κέντρο της πόλης του Φοίβου, η προστατευόμενη του ξαδέλφη γραμματεύς του Βικτωρία με την υπάκουη αφοσίωση της προς αυτόν, ένα σωρό πρόσωπα βγαλμένα από τις δύο οικογένειες, συνθέτουν με μαεστρία τον αστικό περίγυρο της ολοζώντανης αφήγησης του Αθηναϊκού αυτού μυθιστορήτος, του Γρηγορίου Ξενόπουλου.

Αξιολόγηση Μυθιστορήματος 💛💛💛

Γρηγόριος Ξενόπουλος "Ζήλεια χωρίς αγάπη" σελ. 416 κυκλοφορεί Βλάσσης 1984 Α΄έκδοση περί 1930.


Ο Ζηλιαρόγατος - Λογοθετίδης Λιβυκού "Τι κερατόφωνο ήταν αυτό που μου 'φερες;"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρίμα: Η ζωή μας κάθε μέρα λιγοστεύει

Χαλάσματα

Στο φράχτη με τ' αγκάθια (Επί ασπαλάθων)