Αύγουστος Στρίντμπεργκ (1849 - 1912)

August Strindberg: Αέρας ελευθερίας από τα δεσμά
Τηλεόραση της Βουλής - 4ο μέρος της τηλεοπτικής μεταφοράς Αύγουστος Στρίντμπεργκ ένα ελεύθερο πνεύμα (Frittankaren / The freethinker). Μια παρουσίαση της τέχνης και της ζωής του μεγάλου δραματουργού Αυγούστου Στρίντμπεργκ (1849-1912). Ο Στρίντμπεργκ σκιαγραφείται ως ένας επαναστάτης, ένας ιδεαλιστής που επικρίνει ανοιχτά την υποκρισία της Σουηδικής κοινωνίας του 19ου αιώνα. περισσότερα για το έργο "The Free Thinker" (Αύγουστος Στρίντμπεργκ - ένα ελεύθερο πνεύμα).
"August Strindberg" by HULTON-DEUTSCH COLLECTION/CORBIS/SCANPIX - [1]. Licensed under Public domain via Wikimedia Commons. 1849 - 1912
Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ υπήρξε ο μεγαλύτερος Σουηδός θεατρικός συγγραφεύς - θεωρείται ένας από τους πατέρες του μοντέρνου θεάτρου - μυθιστοριογράφος με έργα που ανήκουν στο παγκόσμιο ρεπερτόριο: (Ο Πατέρας 1887 (Fadren), Δις Τζούλια 1888 (Froken Julie), ο Χορός του Θανάτου κλπ.).

Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη το 1849, από πατέρα με ενασχόληση στη ναυτιλία. Από νωρίς ασχολήθηκε με τη συγγραφή εγκαταλείποντας τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Ουπσάλα και της Στοκχόλμης μετέπειτα —αρχής γενομένης από το Ο κυρ- Ορλώφ (1872) / (23 ετών) με θέμα τη θρησκευτική μεταρρύθμιση στη Σουηδία - έργο που απορρίφτηκε αρχικά από τους εκδότες και τα θέατρα και του δημιούργησε μεγάλη ψυχική δοκιμασία. Κάτω από την επίδραση του Φλομπέρ γράφει το νατουραλιστικό μυθιστόρημα στα Σουηδικά το "Κόκκινο Δωμάτιο" 1879 (Roda Rummet), μια σάτιρα των χαλαρών εθίμων στη Σουηδία της εποχής.

Την περίοδο αυτή γνωρίζεται και παντρεύεται με τη βαρώνη Σίρι Φον Έσσεν. Στο διάστημα 1882 - 1889, εγκαταλείπει τη Σουηδία για να ταξιδέψει στη Γερμανία Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία όταν κατά τη διάρκεια αυτών των ετών γράφει τη ρεαλιστική συλλογή διηγημάτων Οι Παντρεμένοι 1887 - έργο που κατάσχεται αλλά και γίνεται η αφορμή της εκτίναξης στα ύψη της δημοτικότητας του στο κοινό της Σουηδίας - κάτι που τον κάνει να επιστρέψει πίσω στην πατρίδα του για να υπερασπισθεί τον εκδότη του από την κατηγορία της βλασφημίας.
Γράφει τους Παντρεμένους 2 μια ακόμη πιο καυστική συλλογή με διηγήματα με έντονο το ύφος μισογυνισμού και αντιφεμινισμού. Το 1886 γράφει το αυτοβιογραφικό του έργο ο "Γιος της Δούλας" (Tjanstekvinnars son).

The Freethinker: Αύγουστος Στρίντμπεργκ - Σίρι φον Έσσεν - Εικόνα άνω πηγή
Κατά το 1888 πληροφορείται τη στροφή προς τη τρέλα του Φρειδερίκου Νίτσε με τον οποίο διατηρεί προσωπική αλληλογραφία —κάτι που τον εξουθενώνει ψυχολογικά μιας και ο ίδιος έχει προ ετών στραφεί στο ρεύμα του μυστικισμού που άλλωστε δεν τον βοήθησε να αποτρέψει το επερχόμενο απόγειο της κρίσης του —όταν κλείσθηκε σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική μεταξύ 1895-1897 στο Παρίσι, για να θεραπευτεί.

Μετά τα πρώτα ευτυχισμένα χρόνια του γάμου του ζώντας μια έντονη ψυχολογική προσωπική περιπέτεια ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ βιώνοντας συνεχείς καυγάδες ζήλιες, στρέφεται ενάντια στο θεσμό του γάμου και της οικογένειας βρίσκοντας διέξοδο στη ζωγραφική —πράγμα που δεν αποτρέπει στο τέλος το διαζύγιο το 1891, μετά την επιστροφή του από την Ευρώπη. Στη συνέχεια ακολουθούν και άλλοι γάμοι - πάντα με το ίδιο άδοξο τέλος —κινούμενος εξ αυτού στο ίδιο πάντα μοτίβο της στηλίτευσης και της αποφυγής των δεσμών του γάμου και των πολλαπλών του δεσμεύσεων, ως υπόβαθρο στα έργα του.
Άλλα έργα Θέατρο:
  • Οι Πιστωτές 1888  
  • Η πιο δυνατή 1890 
  • Ο Παρίας 1890 
  • Το Πάσχα 1891 
  • Μπροστά στο Θάνατο 1914 καθώς και ιστορικά έργα 
  • Βασίλισσα Χριστίνα
  • Ερρίκος ΙΔ
  • Κάρολος ΙΒ 
Πεζογραφία:
  • Μονάχος 1903 (Ensam) 
  • Μαύρες Σημαίες 1907 (Svarta Fanor) (Το "Κύκνειο Άσμα του")
Πέθανε στη Στοκχόλμη το 1912 (65) στο σπίτι του - αποκαλούμενο "Ο Γαλάζιος Πύργος", οδός Drottninggatan 85 (Stocholm).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χαλάσματα

Ρίμα: Η ζωή μας κάθε μέρα λιγοστεύει

Τρώες