Blaise Cendrars: Ο ποιητής της Γιορτής και της Περιπλάνησης


Γεννημένος στο Σω ντε φον Chaux-de-Fonds της Ελβετίας το 1887 από Σκωτσέζα μητέρα και πατέρα Ελβετό, ο Μπλέιζ Σεντράρ (Blaise Cendrars) (1887 - 1961) - υπήρξε ο ποιητής της Γιορτής και της Περιπέτειας. Ανήκει κι αυτός στο λογοτεχνικό ρεύμα που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται περί τα μέσα του 20ου αιώνα —της γενιάς της αποκαλούμενης "Beat Generation" από τον πρωτοπόρο του ρεύματος αυτού Jack Kerouac με συνοδοιπόρους τον Alan Ginsberg κ.ά. Τον Blaise Cendrars θαύμαζε απεριόριστα και ο Henry Miller, άλλος κι αυτός ιδιοφυής συγγραφεύς, λάτρης τω ταξιδιών και των περιπλανήσεων.

Στα 16 του, ο Μπλέηζ, όπως άλλοι παίρνουν το τρένο για να πάνε στο Βιερζόν (Vierzon) ή στο Μπορν λε Μιμοζά (Bornes les Mimosas), εκείνος παίρνει το πρώτο τρένο για να πάει στη Μόσχα! Από 'κει παίρνει τον Υπερσιβηρικό για να πάει στη Κϊνα χωρίς να τσιγκουνευτεί τα χρήματα αφού επιβιβάζεται χωρίς λεφτά, ούτε καν εισητήριο! Φαίνεται καθαρά πως ο Μπλέιζ Σαντράρ διάλεξε τη νομαδική ζωή. αφ' ενός, αφ' ετέρου κάποιον ονόματι Ρογκοβίν - αφού συντροφεύεται απ' αυτόν στα πρώτα του ταξίδια, πουλώντας μια ευτελή αλλά και ετερόκλητη πραμάτεια - όπως σουγιάδες, τιρ-μπουσόν κλπ. έως και φέρετρα!
Στα είκοσι του χρόνια ο Μπλέιζ - που αργότερα πολιτογραφήθηκε Γάλλος, φθάνει για πρώτη φορά στη Γαλλία. Για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του ο ιδιοφυής ποιητής, - καλύτερα μάλλον τυχοδιώκτης - με τη καλή έννοια της λέξης, αρχίζει να καλλιεργεί το κάρδαμο! Στη πορεία, καθ' όσον αυτή η δραστηριότητα δεν του αποβαίνει κερδοφόρος γίνεται μελισσοκόμος!>

Blaise Cendrars

Η αρχή της περιουσίας του! Οκτώ χιλιάδες φράγκα μέλι το χρόνο - ήμουν πλέον πλούσιος! διακηρύσει. Στο μεταξύ συνδέεται με τον Γκυστάβ λε Ρουζ (Gustave le Rouge)  συγγραφέα του "Ο Μυστηριώδης γιατρός Κορνήλιος" (Le mysterieux docteur Cornelius).
Λίγο αργότερα γνωρίζεται και με τον Ρεμύ ντε Γκωμόν (Remy de Gaumont)  του οποίου θαυμάζει τον "Μυστικό Λατίνο" (Le Latin Mystique). Τέλικά καταλήγει στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο όπου γίνεται ζογκλέρ σ' ένα καμπαρέ και συγκατοικεί μ' έναν νεαρό φοιτητή που άλλος δεν είναι από τον Τσάρλυ Τσάπλιν - άγνωστος εκείνη την εποχή και το ίδιο μ' εκείνον απένταρος. (συνεχίζεται) source

👉Το Chaux de Fonds (La Chaux-de-Fonds) βρίσκεται στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας περιοχή Neuchâtel που είναι τόπος καταγωγής του διάσημου αρχιτέκτονα Le Corbusier όπου υπάρχει και το "Άσπρο σπίτι" που λειτουργεί ως Μουσείο. Επίσης είναι τόπος των ωρολογοποιών όπου και θα δεις το σπίτι ενός εξ αυτών - αποκαλούμενο "Blue House" που λειτουργεί σαν Μουσείο της Art Nouvau. Μια άποψη του Chaux-de-Fonds, εδώ (Web Camera)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις